• Kierunki kształcenia

          • Technik hotelarstwa

          •  

            TECHNIK HOTELARSTWA Z INNOWACJĄ

             ARANŻACJE FLORYSTYCZNE WNĘTRZ

             

            Kwalifikacje w zawodzie

            W zawodzie technik hotelarstwa kształcimy w dwóch kwalifikacjach:

            • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
            • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

            Opis zawodu

            Technik hotelarz planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Przyjmuje gości w obiekcie, kompleksowo ich obsługuje w trakcie pobytu, wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu, przyjmuje należność oraz wystawia odpowiednie dokumenty. Obsługuje również gości o specjalnym znaczeniu-typu VIP, CIP, gości niepełnosprawnych. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellnes i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie. Promuje oferowane usługi z wykorzystaniem różnorodnych form promocji – reklamy, sprzedaży osobistej, promocji sprzedaży oraz technik z zakresu public relations. Współpracuje z innymi podmiotami oferującymi usługi hotelarskie, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski oraz zbiera opinie o preferencjach gości.

            Predyspozycje zawodowe:

            • zainteresowanie zawodem
            • łatwość nawiązywania kontaktów
            • miła aparycja
            • dyskrecja
            • operatywność w działaniu
            • umiejętności organizatorskie

            Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

            • bezpieczeństwo i higiena pracy
            • rezerwacja usług w recepcji
            • organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
            • język angielski zawodowy
            • podstawy hotelarstwa

            Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

            • rezerwacja usług w recepcji
            • utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
            • przygotowywanie i podawanie śniadań
            • obsługa gości w recepcji

            Praktyki zawodowe

            Dwa razy w cyklu kształcenia (w klasie drugiej i trzeciej) uczniowie odbywają trwającą miesiąc praktykę zawodową.
            Uczniowie mogą odbywać praktykę w wybranych przez siebie obiektach hotelarskich lub wskazanych przez szkołę zakładach branży turystyczno- gastronomiczno- hotelarskiej znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego oraz całego kraju (między innymi w wielu renomowanych hotelach warszawskich).

            Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:

            • język angielski

            Nauczane języki obce:

            • język angielski
            • język rosyjski

            Możliwości zatrudnienia:

            • hotele
            • pensjonaty
            • ośrodki wypoczynkowe
            • zakłady uzdrowiskowe
            • obiekty SPA & Wellness
            • schroniska
            • zajazdy
            • biura podróży oraz punkty informacji turystycznej
            • baza ruchoma: promowa, noclegowa, kolejowa, lotnicza

            Dzięki zdobytej wiedzy ekonomicznej i orientacji w branży turystyczno-hotelarskiej nasi absolwenci przygotowani są również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług hotelarskich i agroturystycznych.

            Możliwości kontynuowania nauki i podnoszenia kwalifikacji zawodowych

            Ukończenie kierunku: technik hotelarstwa w Zespole Szkół Nr 1 umożliwia absolwentom podjęcie studiów na wybranym przez siebie kierunku, związanym z branżą turystyczno-hotelarską  na wielu renomowanych uczelniach w Polsce.

            Baza dydaktyczna

            Posiadamy profesjonalnie wyposażoną szkolną pracownię hotelarską i gastronomiczną niezbędną do pracy w zawodzie technik hotelarz.

            Partnerzy szkoły

            Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim

            Wyjazdy na praktyki zagraniczne

            Zobacz galerię

            INNOWACJA ARANŻACJE FLORYSTYCZNE WNĘTRZ

            Florysta w sposób kreatywny zajmuje się tworzeniem różnego rodzaju kompozycji z roślin ciętych oraz doniczkowych, stosując środki techniczne oraz pomocnicze.
            W obszarach jego działań zawodowych leży również dekoracja wnętrz, tarasów i balkonów. W pracy opiera się na szerokiej wiedzy z materiałoznawstwa roślinnego, nieroślinnego, historii sztuki oraz dekoracji roślinnych. Podstawę do tworzenia stanowi wiedza z zakresu teorii barw oraz kompozycji plastycznej, a także posługiwanie się wieloma technikami florystycznymi.

            Zobacz galerię

  • Nasze media społecznościowe

  • liczba odwiedzin: 11374